14:28
«Понад Крутами вічність у сурми сурмить».

Вшановуючи пам'ять студентів полеглих під Крутами,  учні 11-го класу із вчителем української літератури Василенко О.А. підготували і провели тематичний урок «Понад Крутами вічність у сурми сурмить».





Більшовицькі сили в районі Крут нараховували близько 6 тисяч солдатів та балтійських матросів. У бою безпосередню участь взяли до 3 тисяч осіб. Втрати українців  становили за різними даними від 80 до 100 загиблих (у т.ч. й страчених після бою студентів), більшовиків - не менше 300 вбитих. На думку дослідників, загальні втрати росіян могли складати до 1500 убитих, поранених.

Бій тривав з 9 до 17 годин і закінчився організованим відступом українських частин на потязі. При цьому, ймовірно, українські війська, відступаючи, забрали з собою тіла своїх товаришів та поранених (поховань в районі місця бою не виявлено).

У полон до більшовиків під час бою потрапили 7 поранених студентів, які були відправлені до Харкова. Ще 27 студентів під час відступу у темряві потрапили до рук більшовиків. Розлючені великими втратами «червоні» катували і стратили студентів. Тіла страчених були поховані місцевим священником на кладовищі с. Печі. Пізніше їх було з почестями переховано на Аскольдовій могилі у Києві.

Бій під Крутами, мав вагоме історичне значення , бо затримав більшовиків на декілька днів, чим дозволив урядові УНР вперше за понад 150 років (з часів скасування Гетьманщини) добитися міжнародного визнання України на переговорах у Бресті.

Переглядів: 350 | Додав: CFF | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar